22
А тогава къде се вижда недоработката? В смисъл каква е разликата от това, ако беше работило 22 дена за въпросните 600лв?
Да видя дали правилно съм разбрала - приемам идеални вариант - лицето е с мин- осиг. праг 600лв, толкова му докарваме и заплатата
За януари - работи 21дни - 600лв осигурителна сума и заплата
За февруари - работи 20 дни - 600лв осигурителна сума и заплата
За март - работи 21 дни - по календар са 22 - подавам му пак 600лв осигурителна сума, заплатата му отново е 600лв, тъй като е по вина на работодателя - а дните? 21 или 22 му подавам?
Ок, ако е самоотлъчка - прекъсване на осигуряването.
Ако е недоработка - например 1 ден - 8часа. При посочените суми вместо върху 600лв, ще го осигуря върху 630лв, за да догоня мин. осиг. праг на лицето, но трябва и да се платят така ли? Ако приемем, че лицето се осигурява на прага си - не просто му се плаща 600лв и се осигурява на 630лв, а и трябва да се платят 630лв.. А този ден - как го показваш - на отделен ред - някакво перо недоработка за сметка на работодател... или му коригираш графика, като му слагаш още 1 ден, че е работило...
В ДВ от петък е обнародвано постановление за промяна в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите - Промяната
 Когато отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето са по-малко или повече от договореното работно време, минималният месечен размер на осигурителния доход е по-малък или по-голям от определения. В тези случаи за всеки месец от периода минималният месечен осигурителен доход се определя, като сборът от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, съответно сборът от минималната работна заплата, се раздели на законоустановените часове за периода на сумираното изчисляване на работното време и получената сума се умножи по броя на отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето.

Ок, ще сравняваме мин. осиг. доход за периода, но какво правим пак, ако в края на периода имаме отработени по-малко часове от нормата и съответно сме под МОД, защото както чета, по месеци МОД се преизчислява и е допустимо да има месеци под МОД. Ако след това успеем да го "компенсираме" - ок, ако дори е повече - пак ок - извънреден труд, но ако  прага му е 600лв, а той в първия месец има 620, втория 550 и третия 600лв - преизчислен МОД спрямо отработените часове, то в края на 3-месечния период имам едно 30лв под прага и например едни 4 часа. Тогава? Трябва ли в последния месец вместо върху 600, да го осигуря върху 630лв, а отработените часове? Това примерно, ако е по вина на работодателя - не е осигурил работа, а ако е по вина на работника - има такива случаи - напил се, не се явил 2 дни на работа, когато му е графика.. прекъсване на осигуряването ли да му подавам?
Имат часова ставка и спрямо отработените часове се изчислява и възнаграждението им. В случая да, имат недоработка. Затова се чудя, дали в последния месец посочвам прекъсване на осигуряването и съответно изчислявам минималния доход по формулата, която съм написала или нямам това право и сравнявам техния осиг. доход с 550лв за трите месеца и трябва да го доосигуря в последния месец
Здравейте,
Чета промените за тази година и не съм сигурна дали мисля правилно.
Имам лица на СИРВ, работят и се осигуряват на заплати почти като мин. праг за длъжността им.
В случая прага е 550лв. Лицата често работят по-малко дни от календарните в месеца. В този случай, как се процедира в края на периода
Пример - януари - от 21 дни по календар - отработени 20 по график и например възнаграждание - 530лв
февруари - от 20 по календар - 20 отработени - например 555лв
март - от 22 дни по календар - 20 отработени и 510лв
Когато изравнявам в края на периода и правя сравнение с МОД коя сума вземам - 3 месеца по прага 550лв? Или
за януари - 550/21*20+555 февруари + 510/22*20 за март - 1542,45лв и него сравнявам с ОД по месеците - 1595 при мен..
Здравейте,
По отношение промяната във връзка с облагане на социалните разходи, в сила от 01.01.2017, моля за помощ по следния въпрос - Считано от 01.01.2017 в поле 34 Нетно възнаграждение  на Декларация образец 1 трябва ли да се включват сумите за социалните разходи или не?
В случай, че е необходимо по – долу прилагам текстове, на основата на които съм формулирала въпроса си.
На сайта на НОИ има изнесена следната информация в раздел Обезщетения /Парични обезщетения / Парични обезщетения при временна неработоспособност и майчинство / Парични обезщетения при временна неработоспособност, точка 6:
“От 1 януари 2017 г. при определяне на месечното нетно възнаграждение се вземат предвид и средствата, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи, както и определените върху тях със закон задължителни осигурителни вноски за сметка на лицата и дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица”.
От друга страна в Наредба Н-8 за определяне на нетното трудово възнаграждение е посочено следното за поле 34 Нетно възнаграждение:
“Нетно възнаграждение - попълва се сумата на нетното възнаграждение, определена по реда на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, приета с Постановление № 188 на Министерския съвет от 2015 г.”
На свой ред в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, остава непроменен текста за определяне на нетното трудово възнаграждение.
Чл. 32. (1) За работещите по трудови и по служебни правоотношения и приравнените към тях правоотношения месечното нетно възнаграждение се определя, като изплатеното или начисленото месечно възнаграждение се намали с определените със закон задължителни осигурителни вноски за сметка на лицата и с данъците по Закона за данъците върху доходите на физическите лица и не може да бъде повече от максималния месечен осигурителен доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, освен в случаите по чл. 6, ал. 15 КСО. Когато възнаграждението не е начислено, до начисляването му за нетно възнаграждение се взема предвид минималният месечен осигурителен доход по чл. 6, ал. 2, т. 3 КСО или минималната месечна работна заплата за страната, ако нямат определен минимален осигурителен доход.
(5) При определяне на месечното нетно възнаграждение не се вземат предвид средствата, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи, както и определените върху тях със закон задължителни осигурителни вноски за сметка на лицата и дължимият данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Сега да видя правилно ли съм разбрала. Ако лицето работи 14 дни - които въпреки, че са под нормата реално няма прекъсване и въпреки, че е отработил 336лв, ние ще го осигурим на 460лв. Дотук добре
Реално обаче, то работи 10 дни - 78 часа  - 4 дни е в болничен - 34 часа - 3 за работодател и 1 за НОИ, като за НОИ.
Месецът е с 22 работни дни по календар - което е 176 часа.
за 14 дни или 112 часа - осигурителния доход е 460лв - или 460/112 - 4.107 лв на час
За 10 дни + 3 дни за работодател как смятам ОД - 460/112 часа *104 'часа или - ОД 427,15лв
Или За 10 дни + 3 дни за работодател как смятам ОД - 460/176 часа *104 'часа или - ОД 271.82лв

Да и аз смятам, че не мога да падна под МОД и трябва да го осигуря на 460лв. Но това ако няма болнични или ако има само дни за работодател. В случая лицето има и дни болничен, които ще се изплатят от НОИ и се затруднявам, как да изчисля осигурителната му сума..
Моля за малко помощ, тъй като нещо много се обърках с това сумарно изчисляване.
Имам следния случай - лице работи в месец март само 14 дни - или 112 часа. Толкова му е работното време по график, тъй като март е последния месец на периода и има много отработени над нормата часове. Ако лицето работи пълен месец - ще вземе едва 336лв - ставката му е 3лв на час. Относно дните за осигуряване ми е ясно как се подават, но нали сумата за осигуряване не може да падне под прага за длъжността му - при него е 460лв? Т.е. въпреки, че ще заработи едва 336лв - трябва да му се платят осигуровки на 460лв? Правилно ли разсъждавам?
По големия проблем е, че лицето носи болничен от 01.03 до 08.03. - което на него са му 4 работни дни по график или 34 часа.
Реално от 112 за месеца - то е в болничен 34 часа и отработва едва 80 часа.
Та вече тотално блокирах на как трябва да му изчисля осигурителната сума..